Suomi 100 vuotta juhlamenu reseptit

SUOMALAISET SUUPALAT

Sienisalaatti

Ainekset (10 kpl)
100 g ryöpättyjä suolasieniä
½ tl väkiviinaetikkaa
n. 1 dl smetanaa
½ keltasipulia pieninä kuutioina
  jauhettua valkopippuria myllystä
10 kpl Linkosuon Aito ruissipsejä

Valmistus
1.    Kiehauta suolasienet 1-2 kertaa. Huuhtele kylmällä vedellä
       kiehautuksen jälkeen, vettä välillä vaihtaen.
       Älä keitä suolattomiksi.
2.    Huuhdo kylmällä vedellä ja purista kuivaksi.
3.    Hienonna sienet ja sipuli. Sekoita kevyesti vaahdotettuun
       smetanaan, lisää etikka.
4.    Mausta jauhetulla valkopippurilla
5.    Jaa salaatti sipsien päälle ja koristele persiljalla tai ruohosipulilla


Savumuikkuja ja tuorejuusto-piparjuurimoussea        

Ainekset (10 kpl)
5 kpl kokonaisia savumuikkuja öljyssä
1 dl tuorejuustoa (100 g)
1 rkl raastettua piparjuurta
  jauhettua valkopippuria myllystä
10 kpl pieniä rapeaksi paahdettuja mallasleipäpaloja
1 rkl kirjolohenmätiä ja tilliä koristeluun

Valmistus
1.    Leikkaa muikut koosta riippuen kahteen kolmeen osaan
2.    Sekoita piparjuuri tuorejuustoon, mausta valkopippurilla
       ja tarvittaessa suolalla
3.    Laita massa pursotinpussiin ja purosta leiville
       tai asettele pienellä lusikalla leipäpalojen päälle
4.    Nosta kalapala päälle, koristele mädillä ja tuoreella tilillä


Riimihärkää ja tyrnimarjahilloa mallasleivällä            

Ainekset (10 kpl)
500 g rasvatonta ja mureaa ulkofileetä
4 rkl merisuolaa
6 kpl murskattuja katajanmarjoja
1 rkl rouhittua mustapippuria
½ rkl sinapinsiemeniä
2 kpl murskattuja laakerinlehtiä
10 kpl pieniä rapeaksi paahdettuja mallasleipäpaloja
  voita leipien voiteluun
1 rkl tyrnimarjahilloa
  persiljaa tai kirveliä koristeeksi

Valmistus
Valmista riimihärkä muutama päivä aikaisemmin, jotta se ehtii maustua kunnolla
1.    Puhdista filee kalvoista ja ylimääräisestä rasvasta
2.    Sekoita merisuola, sinapinsiemenet, katajanmarjat,
       mustapippuri ja laakerinlehdet keskenään
3.    Ripottele mausteseos kauttaaltaan fileen ympärille
4.    Kääri tiukasti kelmuun ja laita muutamaksi tunniksi jääkaappiin
5.    Kääri filee folioon ja laita se pakastimeen
       vähintään vuorokaudeksi
6.    Nosta filee jääkaappiin ennen viipalointia.
       Leikkaa kohmeisena ohuiksi viipaleiksi
7.    Nosta filee viipaleet voidelluille leipäviipaleille
       pieninä ruusukkeina
8.    Viimeistele suupalat tyrnimarjahillolla ja koristele persiljalla
       tai kirvelillä


Puolukkapulla  

Ainekset 10 kpl
2,5 dl lämmintä maitoa
10 g hiivaa
½ tl suolaa
1 kananmuna
3 rkl sokeria
¼ tl kardemummaa
n. 3-4 dl vehnäjauhoja
3 rkl voita
Täyte  
1,5 dl puolukkahilloa tai puolukoita
1 dl sokeria, jos käytät puolukoita
1 rkl jauhettua kanelia
  kanamunaa voiteluun

Valmistus
1.    Murenna hiiva astian pohjalle, lisää lämmin maito, suola,
       kardemumma ja sokeri. Lisää kananmuna.
       Sekoita jauhot ja työstä taikinaa käsin.
       Lisää pehmeä voi ja sekoita hyvin.
2.    Vaivaa taikina tasaiseksi ja kuplat pois.
       Kauli taikina suureksi ohueksi levyksi
3.    Leivitä hillo taikinalevylle ja ripottele jauhettu kaneli
4.    Kääri tiukaksi, noin 4 - 5 cm halkaisijaltaan olevaksi rullaksi
       ja leikkaa pieniksi paloiksi.
       Nosta palat pieniin muffinsivuokiin
       ja nostata lämpimässä paikassa
5.    Voitele ja paista 180 asteessa noin 10 - 15 minuuttia,
       kunnes ovat kypsiä ja kuohkeita
6.    Jäähdytä ja koristele tomusokerilla ennen tarjoilua

 

ALKURUOKA

Tervamarinoitua graavilohta, tillikurkkuja,
vihreää perunasalaattia ja punajuuripyreetä

4 annosta

Lohifileet

200 g tuoretta nahatonta ja ruodotonta lohen tai kirjolohifileetä,
  mielellään selkäpala ei vatsapalaa
2-3 rkl merisuolaa
1 tl sokeria
½ tl murskattua valkopippuria

Valmistus
1.    Sekoita suola, sokeri ja pippurit keskenään
2.    Ripottele mausteseos fileen päälle
3.    Anna maustua vuorokausi jääkaapissa ennen tarjoilua
4.    Nosta filee leikkuulaudalle, pyyhi mausteet pois
       ja kuivaa filee talouspaperilla
5.    Leikkaa filee neljään yhtä suureen palaan
6.    Kuumenna paistinpannu savuavan kuumaksi,
       ripottele pannulle hieman suolaa
7.    Halstraa kalapalat tummiksi vain toiselta puolelta nopeasti
       – älä kypsennä

Huom!
Pannun pitää olla kuuma, muutoin kala kypsyy liikaa
eikä pinta ruskistu kunnolla. Kala halstrataan vain nahkapuolelta

Tervasiirappi

1 pkt Tervaleijona pastilleja
2 dl vettä

Valmistus
1.    Mittaa vesi kasariin, kiehauta ja lisää pastillit. Kaada pastillit
       kiehuvaan veteen, sekoita etteivät ne pala kasarin pohjaan.
2.    Keitä miedolla lämmöllä noin 15 minuttia, kunnes liemi on
       sakeaa ja siirappimaista, jäähdytä


Tillikurkut

Ainekset (4 annosta)
100 g tuoretta kurkkua ohuina viipaleina
½ dl vettä    
½ dl väkiviinaetikkaa
½ dl sokeria
2 rkl hienoksi leikattua tilliä

Valmistus
1.    Pese kurkku, älä kuori. Leikkaa kurkku ohuiksi viipaleiksi
       veitsellä tai juustohöylällä.
2.    Sekoita sokeri, suola, vesi ja sokeri keskenään.
       Sekoita ja anna sokerin sulaa liemeen ennen
       kuin kaadat liemen kurkkujen päälle.
3.    Lado kurkkuviipaleet kannelliseen astiaan,
       ripottele hienonnettu tilli päälle.
4.    Kaada päälle etikkaliemi, sulje kansi ja ravista voimakkaasti.
       Anna kurkkujen maustua vuorokausi jääkaapissa ennen tarjoilua.


Vihreä perunasalaatti

Ainekset (4 annosta)
3 kpl jauhoista perunaa, esim. Rosamunda, Suvi ja Pito
1 hienonnettu keltasipuli

Valmistus
1.    Keitä perunat kovan kypsiksi. Kaada vesi pois ja kuori perunat
       kuumina, kuutioi pieniksi kuutioiksi.
2.    Sekoita sipulikuutiot varovasti perunoihin ja lisää tilliemulsio
       ohjeen mukaan


Tilliemulsio

Ainekset
1 pieni punttiryöpättyä tilliä
2 dl    rypsiöljyä
2 rkl väkiviinaetikkaa
1 tl suolaa
  jauhettua valkopippuria myllystä

Valmistus
1.    Ryöppää tilli kiehuvassa vedessä n. puoli minuuttia
2.    Jäähdytä juoksevan kylmän veden alla. Purista kevyesti kuivaksi.
4.    Laita tillit tehosekoittimen kulhoon. Käynnistä kone
       ja valuta öljy ohuena nauhana joukkoon.
5.    Lisää lopuksi etikka ja suola. Sekoita kovalla nopeudella
       tasaiseksi emulsioksi n. 3 - 5 minuuttia
6.    Kaada lämpimien perunakuutioiden päälle kahdessa erässä,
       sekoita varovasti

Punajuuripyree

1 pieni kuorittu punajuuri
4 dl vettä
½ dl    punaviinietikkaa
½ tl  suolaa

Valmistus
1.    Mittaa vesi ja etikka ja suola kattilaan, kiehauta ja lisää
       punajuuri kattilaan
2.    Keitä kypsäksi, kaada keitinvesi pois
3.    Soseuta sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa
       tasaiseksi soseeksi
4.    Mausta muskottipähkinällä ja suolalla

Koristele lohiannos ohuilla retiisi- ja porkkanaviipaleilla sekä punajuuripyreellä.

 

PÄÄRUOKA

Karitsan ulkofilee

Ainekset
1 kg lampaan ulkofileetä
1 dl rypsiöljyä
5 g timjaminlehtiä
3 hienonnettua valkosipulinkynttä
  suolaa ja mustapippuria myllystä maun mukaan
  voita paistamiseen

Valmistus
1.    Puhdista fileet hyvin.
2.    Sekoita öljy, valkosipulit ja timjami keskenään.
       Sivele mausteseos fileiden päälle tasaisesti.
       Laita fileet vuokaan ja peitä kelmulla.
3.    Nosta vuoka jääkaappiin n. 12-tunnin ajaksi marinoitumaan.
4.    Kuumenna uuni 100 asteeseen. Pyyhi marinadi fileiden pinnalta.
       Kuumenna paistinpannu, sulata voi ja
       ruskista fileet tasaisesti kauniin ruskeiksi.
5.    Nosta fileet uunivuokaan ja laita paistomittari fileeseen.
       Aseta sisälämpötila 48 asteeseen ja nosta vuoka uuniin.
6.    Nosta vuoka uunista ja kääri fileet folioon vetäytymään
       noin 10 minuutin ajaksi.
7.    Viipaloi filee lautasille


Lammasbratwurst

Ainekset
200 g karitsan lapaa, fileetä tms.
200 g naudan lapaa
n. 1 dl vettä
15 g perunajauhoja
8 g suolaa
1 g mustapippuria myllystä
1 g meiramia
½ murskattu valkosipulin kynsi
½ dl vettä
1 rkl valkoviinietikkaa
  lampaan suolta

Valmistus
1.    Laita suoli likoamaan kylmään veteen lihojen
       ja massan jauhamisen ajaksi.
2.    Jauha lihat 3 mm terällä kerran tai kaksi, jos haluat
       sileämmän makkaran
3.    Laita lihat tehosekoittimen kulhoon, vaivaa taikinakoukulla
       muutama minuutti
4.    Lisää perunajauho ja mausteet. Lisää vesi kolmessa erässä,
       älä tee massasta liian löysää. Paista pieni koepihvi ja tarkista maku.
       Lisää mausteita tarpeen mukaan.
5.    Laita makkaruisku lihamyllyn päähän.
       Pujota suoli varovasti ruiskuun.
6.    Kaada massa lihamyllyn kaukaloon ja syötä massaa suppiloon.
       Käynnistä kone hitaimmalle nopeudelle ja täytä suolta varovasti,
       ettei se täyty liikaa tai sinne pääsee ilmaa. Tee noin 10 cm:n
       mittaisia makkaroita. Käännä suoli muutaman kerran aina kun
       mitta on sopiva. Käännä joka toinen kerta eri suuntaan,
       jottei pötkö purkaannu lopetettaessa.
7.    Tee makkaroihin pieniä reikiä hammastikulla ja laita
       makkarat kiehuvaan veteen, nosta lämmöltä ja
       peitä kattila kannella. n. 10 minuutin ajaksi.
8.    Nosta makkarat kattilasta ja kuivaa. Anna jäähtyä,
       jos et käytä niitä samalla kertaa. Säilytä peitettynä jääkaapissa.
9.    Kuumenna paistinpannu, ruskista ja lisää makkarat.
       Ruskista makkarat kevyesti juuri ennen tarjoilua.


Maustepippurikastike

Ainekset
2,5 dl demi glace kastiketta
2 rkl rypsiöljyä
1 paloiteltu porkkana
1 salottisipuli
2 laakerinlehteä
  pari timjamin oksaa
1 dl punaviinietikkaa
1 dl punaviiniä
6 + 6 murskattua maustepipuria
  suolaa maun mukaan

Valmistus
1.    Kuumenna kasari, lisää öljy, porkkana ja sipuli.
       Kuullota sekoittaen muutama minuutti, lisää mausteet
       ja paahda vielä hetki.
2.    Lisää viini ja keitä puoleen jonka jälkeen lisää demi glace-kastike
       ja hauduta kastike miedolla lämmöllä, kunne puolet nesteestä
       on haihtunut.
3.    Siivilöi ja lisää kastikkeeseen 6 murskattua maustepippuria,
       hauduta miedolla lämmöllä muutama minuutti
4.    Siivilöi uudelleen ennen tarjoilua

 

Kauralla täytetyt kaalikääryleet

Ainekset  (8 pientä käärylettä)
1 pieni keräkaali
  vettä keittämiseen ja suolaa
Täyte
1 kpl hienonnettua keltasipulia
1 rkl voita
1 dl keitettyä kaalin sisustaa hienonnettuna
1 dl kermaa
1 tl männynkerkkäjauhetta
200 g keitettyä Myllärin kaurarouhetta
  suolaa ja jauhettua valkopippuria myllystä
Pinnalle
  siirappia ja voita

Valmistus

1.    Poista kaalin kanta ja nahistuneet päällilehdet, laita se kiehuvaan
       veteen. Kuumenna uuni 200-asteeseen.
2.    Keitä kannen alla, kunnes lehdet alkavat irrota ja ovat kypsiä
3.    Nosta kaali vedestä ja anna hetki jäähtyä
4.    Irrota lehdet ja leikkaa keskiruoti ohueksi, hienonna ruodit
       ja kaalin sisus täytteeseen
5.    Keitä kaurat kypsiksi, huuhdo kylmäksi ja valuta hyvin
6.    Hienonna sipuli ja kaali, kuumenna paistinpannu ja kuullota sipuli
       ja hienonnettu kaali paistinpannulla, älä ruskista.
       Lisää männynkerkkäjauhe ja kuullota vielä hetki.
7.    Kaada kulhoon ja lisää keitetty kuiva kaura ja kerma, sekoita hyvin.
       Lisää suola ja valkopippuri, tarkista maku.
8.    Avaa kaalinlehdet leikkuulaudalle ja laita ruokalusikallinen
       täytettä kaalinlehden ruodin päälle.
9.    Kääri tiiviiksi rullaksi ja nosta voideltuun uunivuokaan.
10.    Kaada kääryleiden päälle siirappia ja laita jokaisen päälle
         reilu nokare voita.
11.    Nosta vuoka uuniin ja paista kunnes niiden pinta alkaa tummua.
12.    Vähennä lämpö 130 asteeseen la lisää vuokaan vähän vettä.
         Valele kääryleitä paistamisen aikana muutaman kerran
         vuoassa olevalla liemellä.
13.    Paista kääryleitä vielä noin tunnin ajan ja tarjoa kuumana.

HUOM!
Kääryleet voi valmistaa etukäteen ja lämmittää uudelleen.
Ne voidaan myös pakastaa.
 

Piparjuurivoissa haudutetut porkkanat

Ainekset
3 kuorittua pientä porkkanaa
50 g voita
1 rkl tuoretta raastettua piparjuurta
suolaa maun mukaan

Valmistus
1.    Paloittele porkkanat haluamasi mallisiksi paloiksi.
2.    Laita kasariin ja mittaa vettä sen verran niiden päälle, että ne peittyvät.
3.    Keitä kovan kypsiksi ja kaada keitinvesi pois. Lisää voi ja kääntele se porkkanoihin kunnes on sulanut
4.    Lisää piparjuuri, kääntele ja mausta suolalla ja tarjoa kuumana.


Porkkanapyre

Ainekset
500 g kuorittuja, paloiteltuja porkkanoita
  vettä keittämiseen
1 rkl voita
½ tl suolaa
¼ tl  raastettua muskottipähkinää

Valmistus
1. Keitä porkkanat kypsiksi, kaada keitinvesi pois.
2. Laita porkkanat tehosekoittimeen, tai sauvasekoittimen astiaan,
    lisää voi. Sekoita tasainen ja sileä massa.
3. Mausta suolalla ja raastetulla muskottipähkinällä.
4. Tarkista maku ja asettele lautaselle.

 

JÄLKIRUOKA

Brita kakku

Ainekset (1 pieni kakku)
Kakkupohja
125 g voita
1 dl sokeria
2 keltuaista
1 ½ dl  vehnäjauhoja   
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
Marenki
2 valkuaista
1 ½ dl  sokeria
1 dl mantelilastuja
Raparperitäyte
5 dl kuorittuja ja paloiteltuja raparpereja
1 dl sokeria
  tilkka vettä
2 dl kuohukermaa

Kakkupohjan valmistus
1.    Vaahdota voi ja sokeri. Lisää keltuaiset vatkaten.
       Sekoita joukkoon kuivat aineet seoksena vuorotellen maidon kanssa.
2.    Levitä taikina n. 25 x 30 cm leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
3.    Esikypsennä pohjaa uunin keskiosassa 175 asteessa
       10 - 15 minuuttia.
4.    Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri kolmessa erässä.
       Vatkaa kunnes valkuaisvaahto on niin tiivis, että pysyy kulhossa,
       vaikka kulho käännetään ylösalaisin.
       Levitä marenki lusikalla toisen kakkupuoliskon päälle.
       Ripota pinnalle mantelilastut ja paista vielä uunin
       keskiosassa 175 asteessa noin 15 min
       eli kunnes pinta on kauniin ruskea. Anna jäähtyä.

Raparperihilloke
1.    Pehmitä raparperipaloja sokerin kanssa kasarissa n. 5 - 8 min.
       Valuta irronnut neste pois ja käytä se esim. mehuna. Jäähdytä hilloke.

Kakun täyttö
Täytä kakku juuri ennen tarjoilua
1.    Yhdistä raparperihilloke ja kovaksi vaahdoksi vatkattu kerma.
       Leikkaa pohja kahteen yhtä suureen osaan.
2.    Irrota puolikas pohjalevy leivinpaperista lastalla ja siirrä
       varoen tarjoiluvadille. Levitä täyte. Nosta toinen levy päälle.

Brita kakku mansikoista tai muista marjoista tai hedelmistä
Korvaa raparperihilloke ½ litralla mansikoita.
Kakun täytteenä voi sesongin mukaan käyttää myös muita marjoja,
esim. vadelmia tai lakkoja. Raparperin voi korvata myös omenoilla.
Vatkaa täytteeseen lisäksi 2 dl kuohukermaa ja 2 rkl sokeria.